Folly Kazemat

Een folly, ook wel dwaasheid genoemd is een type gebouw dat ongeschikt is voor huisvesting en uitsluitend decoratief is. Een leuke uitdaging om daar een nieuwe functie aan te geven!  

Folly KAZEMAT houdt zich schuil, graaft zich in en doet zich voor als een landschappelijk element. Als je dichterbij komt, zie je kenmerken van een bunker - hoekig en bruut. Maar er schuilt meer achter.  

De folly stelt zich verdekt op en camoufleert maar daarnaast wil hij zich ook tonen. Het is tijd om omhoog te komen, een nieuwe bestemming te krijgen met respect voor de gedane functie.  Het landschap vouwt omhoog en wordt scherp afgesneden. Het snijvlak wordt gevormd door een spiegelend venster dat het verborgen volume op een geheel andere wijze camoufleert.  

De folly is bereikbaar via een stalen luik, deze ligt in het opgaande heidelandschap. Het gebouw is opgebouwd uit een betonnen fundament met daarop een houten dak en glazen pui. Het brute beton refereert aan de grond en eindigt op het maaiveld, het houten dak is in relatie met de natuur en het omringende bos. De structurele glazen pui sluit naadloos aan op de borstwering en het dak en haalt het daglicht overdadig binnen.  

Een betonnen volume dat als een soort steunbeer door het ontwerp loopt en uit het groene dak steekt is een verblijfsplek voor dieren. Op het maaiveld aan de open zijde waar de glazen pui zit is ruimte voor een dierenhol. Hogerop in het volume zijn holtes gemaakt voor vogels en aan de bovenzijde van de kolom is ruimte voor een aantal vleermuizen.  

De folly is voor een groot deel verzonken en geborgen door aarde en groen. Het wapent zich tegen de warmte en de kou en heeft daarmee een duurzame schil. Het idee is om met minimale energie het gebouw comfort te geven. Het beton en grasdak fungeren als energiebuffer, het vertraagt de temperatuurverschillen van buiten. Het materiaalgebruik is zoveel mogelijk gebaseerd op biobased materialen en is circulair. Het interieur wordt opgebouwd uit wanden van berken multiplex, die als een groot meubel de ruimten onderscheiden. 


Folly Kazemat
Folly Kazemat
Folly Kazemat
Folly Kazemat
Folly Kazemat
Folly Kazemat
Folly Kazemat
Folly Kazemat
Folly Kazemat
Folly Kazemat
Folly Kazemat

terug

verder


Folly Kazemat

Een folly, ook wel dwaasheid genoemd is een type gebouw dat ongeschikt is voor huisvesting en uitsluitend decoratief is. Een leuke uitdaging om daar een nieuwe functie aan te geven!  

Folly KAZEMAT houdt zich schuil, graaft zich in en doet zich voor als een landschappelijk element. Als je dichterbij komt, zie je kenmerken van een bunker - hoekig en bruut. Maar er schuilt meer achter.  

De folly stelt zich verdekt op en camoufleert maar daarnaast wil hij zich ook tonen. Het is tijd om omhoog te komen, een nieuwe bestemming te krijgen met respect voor de gedane functie.  Het landschap vouwt omhoog en wordt scherp afgesneden. Het snijvlak wordt gevormd door een spiegelend venster dat het verborgen volume op een geheel andere wijze camoufleert.  

De folly is bereikbaar via een stalen luik, deze ligt in het opgaande heidelandschap. Het gebouw is opgebouwd uit een betonnen fundament met daarop een houten dak en glazen pui. Het brute beton refereert aan de grond en eindigt op het maaiveld, het houten dak is in relatie met de natuur en het omringende bos. De structurele glazen pui sluit naadloos aan op de borstwering en het dak en haalt het daglicht overdadig binnen.  

Een betonnen volume dat als een soort steunbeer door het ontwerp loopt en uit het groene dak steekt is een verblijfsplek voor dieren. Op het maaiveld aan de open zijde waar de glazen pui zit is ruimte voor een dierenhol. Hogerop in het volume zijn holtes gemaakt voor vogels en aan de bovenzijde van de kolom is ruimte voor een aantal vleermuizen.  

De folly is voor een groot deel verzonken en geborgen door aarde en groen. Het wapent zich tegen de warmte en de kou en heeft daarmee een duurzame schil. Het idee is om met minimale energie het gebouw comfort te geven. Het beton en grasdak fungeren als energiebuffer, het vertraagt de temperatuurverschillen van buiten. Het materiaalgebruik is zoveel mogelijk gebaseerd op biobased materialen en is circulair. Het interieur wordt opgebouwd uit wanden van berken multiplex, die als een groot meubel de ruimten onderscheiden.